Negyvenegy halálos áldozata van az isztambuli reptéren történt merényleteknek


-A A+

Lövöldözés és robbanás történt kedden este az isztambuli Atatürk repülőtéren. Török hírforrások szerint legalább 40 halott van és rengetegen megsebesültek. Cikkünk frissül.

  • három öngyilkos merénylő felrobantotta magát román idő szerint 23 óra körül az isztambuli reptéren
  • előtte a rendőrök meg akarták állítani őket a biztonsági ellenőrzésnél, ekkor lövöldözés alakult ki
  • eddig 41 halálos áldozatról és 147 sebesültről érkeztek hírek
14:02
Emelkedett a halottak száma

A török igazságügyi és orvostani intézet közzétette a halálos áldozatok listáját. 40-re emelkedett az áldozatok száma. 36 embert azonosítottak, közülük 23 török állampolgár, négy török-szaúdi kettős állampolgár, egy török-kínai kettős állampolgár, 2 iraki, 1 szaúdi állampolgár, 1 tunéziai, 1 iráni, 1 üzbég, 1 jordániai és 1 ukrán. 4 személyt nem tudtak még azonosítani, közülük két nő, egy férfi és egy 15-16 éves fiú.

A Yeni Safak című kormánypárti napilap értesülései szerint az első támadó berontott a nemzetközi terminál területére. A bejáratnál elhelyezett röntgengép mellett elhaladt, majd "itt hamarosan pokolgép robban" felkiáltás mellett gépkarabélyával tüzet nyitott. Egy közelben álló rendőr pisztolyával azonnal rálőtt a támadóra. A terrorista a terminál belseje felé lépdelt, miközben folyamatosan tüzelt, de egy pisztolylövedék eltalálta; a férfi a földre esett, majd felrobbantotta magát.

10:58
Egy román állampolgár is megsérült a merényletek után

Negyven román állampolgár kért konzuli segítséget, egyikük megsérült az isztambuli reptéren történt robbantást követően.A diplomáciai képviselet segítette őket szálláshelyet találni a repülőtérhez közeli hotelekben. A külügyminisztérium közlése szerint egy román állampolgár lába könnyebben megsérült reptéri merényleteket követően, a tülekedésben. Más román állampolgárt nem találtak a kórházba szállítottak között.

09:03
Az Iszlám Állam állhat a háttérben

A török miniszterelnök szerint a kezdeti jelek arra utalnak, hogy az Iszlám Állam állhat a kedd esti isztambuli Atatürk repülőtéri merényletek mögött. Ezt Binali Yildirim a repülőtéren tartott sajtótájákoztatóján jelentette be hajnalban.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a robbantások után az elnöki palotában tanácskozott miniszterelnökével és a fegyveres erők főparancsnokával, majd nyilatkozatot adott ki, melyben felszólította a nemzetközi közösséget arra, hogy határozottan lépjen fel a terrorizmussal szemben. "Törökországnak megvan az ereje, az elszántsága és a kapacitása arra, hogy a végsőkig folytassa a terrorizmus elleni harcot" - hangzott Erdogan nyilatkozata. (MTI)

08:54
Életeket mentett egy hős rendőr

A szemtanúk szerint egy önfeláldozó rendőr sok életet menthetett meg azzal, hogy az első robbantás után a másik merénylőhöz szaladt, és leteperte, nem engedte, hogy bemenjen reptér belsejébe. A bomba ugyan felrobbant, de a merénylő nem jutott be. A rendőr minden bizonnyal meghalt. (Index)

08:01
Videó is készült az egyik robbanásról

Térfigyelő kamera rögzítette az egyik robbanás pillanatát: 

 

07:10
Hivatalos: 36 halott, 147 sebesült

Binali Yildirim miniszterelnök hivatalos hajnali bejelentése szerint a halálos áldozatok hivatalosan megerősített száma 36. A három merénylővel együtt 39 halottja van a támadásnak.

Kórházi források eközben arról számoltak be, hogy 147 sérültje lehet a robbantásoknak és a lövöldözősének, közülük kevésnek válságos az állapota. Isztambul kormányzója, Vasip Sahin három merénylőről beszélt, de egy kormányzati tisztségviselő hajnalban már négy támadóról tudott. (CNN, Hvg)

23:55
Megbénult a reptér

A robbantás miatt nem szállnak fel gépek a reptérről. Több landolásra váró gép viszont nem tud leszállni. (CNN)

23:41
Kalasnyikovval nyitottak tüzet

A török igazságügyi miniszter szerint a két támadó először Kalasnyikovval nyitott tüzet. Egy török tisztségviselő szerint a rendőrség ezután lövéseket adott le a merénylőkre, hogy ártalmatlanná tegyék őket a repülőtér bejáratánál. A merénylők ezt követően hozták működésbe a maguknál tartott robbanószert. Az egyik robbanás a terminál előtt, a járdán történt, a második a biztonsági kapunál a reptér bejáratánál. (Index, Reuters) 

 

23:28
Hivatalos: merénylet történt

A török hatóságok megerősítették, hogy merénylet történt. A hírek szerint két öngyilkosmerénylő robbantotta fel magát, miután a rendőrök meg akarták állítani őket a biztonsági ellenőrzésnél, ekkor alakult ki a lövöldözés. Egyes hírek szerint a merénylők kézigránátokat dobtak a rendőrökre. (Hvg, CNN)

 

23:21
Taxikkal is viszik a sérülteket

A CNN Turknek szemtanúk arról számoltak be, hogy rengeteg mentőautó tart a reptérre a robbanás után, de taxikkal is szállítják el folyamatosan a sérülteket a helyszínről, és az utasok is menekülnek. (Index)

23:12
Török miniszter: tíz halottja van a merényleteknek

Tíz halottja van az isztambuli Atatürk repülőtéren történt robbantásoknak – közölte kedden este a török igazságügy miniszter. Értesülések szerint két öngyilkos merénylet történt. A repteret kiürítik. 

 










EZT OLVASTA MÁR?

X